9. 3. 2011

Hodina Země 2011

v sobotu 26. 3. od 20:30 do 21:30 proběhne již po páté celosvětová akce na podporu ochrany klimatu, Hodina Země 2011. Jde o symbolické hodinové vypnutí veřejného osvětlení, zhasnutí dominant, osvětlení budov  města i firem či zhasnutí v domácnostech. Zhasnutím se Pustá Kamenice připojí k cca 6 000 městům a mnoha milionům lidí po celém světě. Dáte tak najevo, že si uvědomujete svoji odpovědnost za budoucnost naší Země. Dovolujeme si Vás oslovit, abyste k této iniciativě připojili i Vy a Pustá Kamenice. Hodina Země 2011 bude patrně největší světová událost se zapojením veřejnosti.
 
První ročník Hodiny Země se datuje k 31. březnu 2007, kdy více než 2,2 miliónu domácností a firem v australském Sydney zhaslo na hodinu svá světla. Loni, ve svém čtvrtém roce, se Hodina Země 2010 zapsala do historie jako dosud nejrozsáhlejší dobrovolná akce vůbec. Svá světla vypnulo 4 616 měst v 128  zemích včetně 9 z 10 nejlidnatějších velkoměst. Mezi světově známými stavebními památkami, které podpořily akci zhasnutím, byla např. sfinga a pyramidy v Gíze, socha Krista Spasitele v Riu de Janeiru nebo pařížská Eiffelovka. Nejvýznamnější budovy a stavby napříč Evropou, Asií, Pacifikem, Středním Východem i oběma americkými kontinenty zůstaly potemnělé. Jak tomu bylo u nás se můžete podívat na stránce www.hodinazeme.cz. Zapojilo  se  34 obcí a měst, 35 firem a společností a pomocí Facebooku přes 20 000 lidí.  V den konání akc
e vzrostla návštěvnost stránek Hodiny Země  na 100 000 lidí.  

Hodina Země 2011 je důležitou výzvou pro každé město, obec či firmu, aby převzaly zodpovědnost a sehrály tak svou roli při zajištění trvale udržitelné budoucnosti. Hodina Země 2011 nese  oproti loňskému roku výzvu ještě závažnější. Hodinou Země to pouze začíná, udělejte i něco navíc! Výzva, kterou pro lidstvo, pro státy, města, podniky i jednotlivce znamená klimatická změna, vyžaduje trvalou aktivitu a  rychlý obrat k nízkouhlíkové ekonomice.

Hodinu Země pořádá největší světová ochranářská organizace – WWF. Ta  i v letošním roce oslovila Český svaz ochránců přírody, aby  akci koordinoval v Česku. Z pozice organizátorů Vám poskytneme veškeré informace, nabídneme dokumenty v češtině a o Vaší aktivitě budeme informovat na webové stránce www.hodinazeme.cz.

Fotogalerie