2. 10. 2017

Cykloturistický zájezd - Máchův kraj a Kokořínsko

Tělovýchovná jednota Pustá Kamenice uspořádala ve dnech 28.9.2017 – 1.10.2017 cykloturistický zájezd do oblasti Máchova kraje a Kokořínska. První den zájezdu po příjezdu do Liberce byla pro cyklisty naplánovaná trasa z Liberce (Ještědu) přímo do Starých Splavů u Doks, kde jsme měli zajištěno ubytování v hotelu Bezděz. Pěší turisté si zde udělali výšlap na Ještěd a autobusem pak přijeli do místa ubytování. Cyklisté na trase z Liberce navštívili také např. průrvu Ploučnice. Jedná se o umělý vodní tunel, kterým protéká řeka Ploučnice a nachází se mezi obcí Stráž pod Ralskem a Novinami pod Ralskem.

     Druhý den zájezdu byly pro cyklisty připraveny dvě trasy a pro pěší jedna turistická trasa. Cyklisté pak na svých cyklotrasách mohli navštívit Floriánovu huť, skalní hrad Sloup, Skalní divadlo, jeskyně Pusté kostely, jeskyně Pekelné doly, Sklárnu Ajeto Lindava či Sklářskou krčmu v téže obci. Pěší turisté autobusem odjeli do Kamenického Šenova, kde navštívili Panskou skálu - jedno z našich nejpopulárnějších a nejčastěji navštěvovaných chráněných území. Je pozůstatkem nevelkého čedičového návrší (597 m) vyčnívajícího z náhorní plošiny mezi Kamenickým Šenovem a Práchní. Panská skála je oblíbeným místem turistů, ale i filmařů. Natáčela se zde nejznámější česká pohádka Pyšná princezna. Po návštěvě Panské skály turisté odjeli do České Lípy, odkud šli do Starých Splavů chráněným územím Peklo, které se nachází v údolí Robečského potoka mezi obcí Zahrádky a Českou Lípou.

     Třetí den se nesl ve znamení návštěvy hradu Bezděz a to jak cyklisty, tak i pěšími turisty. Silnější skupina cyklistů pak k návštěvě hradu Bezděz přidala i návštěvu pivovaru Lobeč a  hradu Houska. V podvečer byla pro všechny připravena hodinová projížďka výletní lodí po Máchově jezeře.

     Poslední čtvrtý den cyklisté vyjeli od hotelu Bezděz směrem na Doksy, Bořejov, Konrádov a Ráj do Kokořína. Pěší odjeli stejným směrem autobusem, kde navštívili místní hrad a prošli si blízké okolí. Odtud jsme se v odpoledních hodinách vydali zpět do Pusté Kamenice. Celý zájezd nás doprovázelo nádherné svatováclavské počasí a věřím, že všem 49 účastníkům se tento zájezd líbil. Děkujeme personálu hotelu za obsluhu po celou dobu našeho pobytu a řidiči autobusu Karlovi Jelínkovi za bezpečný převoz tam i zpět.

 

Za TJ Pustá Kamenice Jaroslav Sklenář

Foto: Jan Brokl st.

Odkaz: http://janbrokl.rajce.idnes.cz/TJ_MACHOVO_JEZERO_2017/

Odkaz: http://www.pnovak.cz/foto/index.php?album=cesty-2017-machuv_kraj

Fotogalerie